Ribagorda i la voluntat de visibilitzar la tauromàquia

Sergio Segura – Informativos Telecinco és el noticiari propi de Telecinco, present des dels inicis de la cadena l’any 1990, on es fa un repàs als temes més destacats del dia en els àmbits nacional, internacional, social i esportiu. Compta amb tres edicions diàries: una matinal de llarga durada i dues de quaranta minuts emesos en horari de sobretaula i prime time, de dilluns a diumenge. Ara bé, la seva edició varia segons el període de la setmana: de dilluns a divendres n’és Pedro Piqueras l’editor, mentre que els caps de setmana José Ribagorda es posa al capdavant.

Ribagorda

La diferència en aquest aspecte –en l’edició- és molt visible quant als continguts informatius. Les edicions del cap de setmana tenen divergeixen de les de la resta de la setmana: la tauromàquia hi té una presència assídua els dissabtes i els diumenges.

Per tant, observem que amb José Ribagorda en l’edició (i presentació) de l’informatiu, el món dels toros és un tema gairebé rutinari; això és, hi apareix amb moltíssima freqüència –casi cada dia-. Per tant, a través d’Informativos Telecinco s’apropa el món dels toros a l’espectador. Per quina raó és la tauromàquia notícia gairebé cada dia, i casualment té una destacada aparició a l’edició dels caps de setmana?

“És molt important la labor pedagògica sobre la tauromàquia. És bo que la gent conegui el patrimoni cultural del país en què viu, i això s’ha de potenciar”. “Els toros interessen a moltíssims ciutadans i el periodista ha d’estar pendent i ser sensible a allò que desperta interès. És una informació que cal brindar a les milions de persones que segueixen la festa”, paraules que recull el bloc La Economía del Toro.

Amb aquestes declaracions, queda clar que Ribagorda es considera taurí. També va defensar la presència dels toros a la televisió –per la qual cosa va rebre una placa d’honor– i va recordar la seva etapa a RTVE quan “estava gairebé prohibit parlar de toros”, tal i com va recollir La Razón.

Està clar que hi ha oferta d’aquest tipus d’informació, però hi ha una gran demanda per part dels espectadors que pugui justificar la gran presència del toro a Informativos Telecinco? Avui, 2016, el 19% dels espanyols dóna suport a la tauromàquia, segons una enquesta de Ipsos MORI per a World Animal Protection, mentre que el 58% s’hi oposa i demana la seva prohibició. Ara bé, la informació taurina dels caps de setmana ha portat a Informativos Telecinco a rebre un reconeixement de Juventud Taurina.

Rafael

En resum, cada cap de setmana el toro ocupa un espai en aquests informatius per esdeveniments a nivell nacional, com “la major concentració taurina celebrada a Espanya” (notícia que va obrir les edicions del migdia i del vespre del 13 de març). D’altres, fins i tot, tenen un nivell molt més local, la del Club Taurino de Londres). Per tant, Ribagorda té una voluntat clara i expressada de donar veu a la tauromàquia en l’agenda informativa.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s