Quan els informatius se’n van

Ferran Moreno (@FerranMorenoG) Idomeni. Topònim d’una petita localitat grega fronterera amb Macedònia. Segurament, abans del mes de febrer d’aquest any encara no n’havíem sentit a parlar o no en coneixíem gran cosa. A través dels mitjans, però, hem situat al mapa un remot municipi com aquest en què, ara per ara, milers i milers de refugiats segueixen esperant les decisions que han de venir del cor d’Europa. Unes decisions de caps d’Estat i de govern que semblen, però, haver-se concretat en un acord amb Turquia per a la devolució de la gran majoria d’aquestes persones.

La importància d’aparèixer als mitjans de comunicació per tal que els ciutadans que vivim a l’altra riba del Mediterrani siguem conscients de la tragèdia humanitària és innegable. I més, si ho veiem en imatges només cal recordar la fotografia de l’Aylan i la sacsejada de consciències que va provocar (encara que fos de manera temporal). En aquest sentit, tenir als informatius àmplies cobertures de l’èxode de sirians i del seu estancament a Europa permet, almenys, no perdre de vista una realitat que segueix allà, inamovible i aliena a les dinàmiques informatives. Com han explicat, però, els nostres informatius públics el dia a dia dels refugiats? Com ens influeix, això, als espectadors?

Quarta Entrada.JPG

Per a veure el gràfic de forma interactiva: clic en l’enllaç. | Elaboració pròpia

El Telenotícies vespre del passat dilluns 7 de març ens va sorprendre amb una edició especial amb Toni Cruanyes des del camp d’Idomeni. Un equip liderat per Lluís Caelles ja feia uns dies que hi era trepitjant terreny per enviar gairebé a cada TN una crònica sobre la situació dels refugiats a la frontera entre Grècia i Macedònia. Aquell dia, però, la cobertura no va ser d’entre el 5% i el 15% de l’informatiu com els dies previs sinó que va arribar fins a gairebé la meitat del temps dedicat a tot el Telenotícies. El programa va permetre aprofundir més en les xifres del problema i, sobretot, veure de molt aprop què s’està vivint a Idomeni. Tot i el gran esforç informatiu, l’endemà uns tornaven i d’altres es quedaven al camp. Els periodistes recuperaven els seus llocs de feina habitual i l’agenda informativa feia caure quatre dies després al 0% de cobertura als refugiats.

Calles i Cruanyes

Lluís Caelles com a enviat especial a Idomeni i Toni Cruanyes en l’edició especial del Telenotícies vespre del passat 7 de març.

El Telediario 2 de Televisió Espanyola no ha comptat amb un enviat especial a Idomeni fins al passat 17 de març, en què Lorenzo Milá ha començat a fer les seves cròniques des del mateix camp de refugiats. La 1, però, ha tingut un tret distintiu evident des del 20 de febrer: en totes les edicions de l’informatiu nocturn ha actualitzat sense excepció la informació referent als refugiats. I a principis de març, a més, va desplaçar la seva corresponsal de París, Marisa Rodríguez Palop, a Calais, on també va informar sobre el terreny del desmantellament de part del camp que hauria de ser la porta d’entrada al Regne Unit. Val a dir, però, que mentre el TD ha obert amb el tema en una edició, el TN ho ha fet en cinc ocasions.

Només una constatació i dues conclusions. La constatació seria que TV3 ha fet clares apostes informatives pels refugiats en els seus Telenotícies però ha estat més irregular en el manteniment del seguiment informatiu. TVE no ha realitzat cap gran informatiu per tal de tractar la qüestió però ha estat més regular en la cobertura global en l’últim mes. I les conclusions serien les següents. Primera: el valor de tenir corresponsals al territori és enorme. Quan un informatiu pot comptar amb enviats especials augmenta exponencialment el temps que dedica al tema concret i transmet a l’espectador la importància d’allò que s’està explicant. I segona: arriba un moment en què els informatius marxen i el focus mediàtic gira cap a un altre cantó. És llavors quan cal mantenir-hi l’atenció informativa des de plató o des d’on siguiperquè ni espectadors ni mandataris oblidin aquells que no poden escapar de la seva realitat.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s