Periscope: una nova finestra pel periodisme

ALBERT CADANET VILÀ / Durant les últimes setmanes el nom de Periscope ha anat apareixent als mitjans degut a la popularitat que està aclaparant aquesta nova xarxa social. Esportistes com Gerard Piqué o mitjans com Antena3 han expandit la seva presència a les xarxes, cosa que ha desencadenat una descàrrega massiva de l’aplicació a Espanya i un més que notable augment en les recerques fetes a Google sobre aquesta nova tendència.

Dades periscope

Evolució de la cerca del terme “Periscope” durant els últims 3 mesos a Espanya. Font: Google Trends.

Però què és exactament Periscope? Periscope és una plataforma que permet a qualsevol usuari registrat veure o emetre vídeos en directe a través d’un smartphone, ja sigui Android o iOS. La idea d’aquest projecte neix l’any 2013, quan Kayvon Beykpour (uns dels fundadors de Periscope) va decidir viatjar a Istanbul. En aquells moments les revoltes contra el govern d’Erdogan en defensa del parc Taksim Gezi sacsejaven la capital turca i Kayvon volia veure quina era la situació real a la ciutat. Al disposar tan sols de les imatges dels mitjans i no dels ciutadans, va decidir donar forma a aquesta necessitat.

Tot i no disposar de xifres fiables d’usuaris totals, el diari Expansión situa en 320 milions el nombre d’usuaris potencials actius. És evident que és una plataforma amb molt recorregut en diversos àmbits. Un d’ells és el periodisme. Nombrosos periodistes catalans com ara Carles Prats o Xavier Pérez Esquerdo utilitzen l’app per mostrar la realitat darrera les càmeres i els micròfons. Pel seu funcionament intuïtiu i per l’alt ventall de contingut que s’hi pot trobar, Periscope també obre noves portes a la nostra professió.

Un dels possibles usos que els mitjans podrien donar a Periscope és el que precisament utilitzen periodistes com Carles Prats: la funció de complement audiovisual. Aquesta és una pràctica ja estesa a països com els Estats Units, on programes com el d’Ellen De Genres o el famós late night show de Jimmy Fallon mostren tots els behind the scenes. A Espanya, Antena3 ha sigut una de les cadenes pioneres en aquest aspecte: els espectadors han pogut veure a presentadors com Matías Prats, Álvaro Zancajo o Sandra Golpe en els moments previs d’un directe o durant l’informatiu quan les càmeres no estan punxades.

Periscope

Periodistes a Onda Cero, TV3, RAC1 o Catalunya Ràdio ja utilitzen Periscope.

Un altre ús que podrien explotar sobretot els mitjans impresos és el de la cobertura en directe d’esdeveniments. De la mateixa manera que la premsa escrita ha utilitzat Twitter per fer cobertures en directe sobre fets puntuals, Periscope obre un nou ventall de possibilitats que poden tenir un impacte molt més gran que 140 caràcters. Un dels primers periodistes en apostar per aquesta funció va ser Paul Lewis, del The Guardian, qui va cobrir en directe des del seu mòbil les protestes que van tenir lloc a Baltimore l’abril de 2014, gravant la situació i fins i tot entrevistant a manifestants.

L’última de les opcions que esmentaré és l’utilitzar Periscope per a certs continguts exclusius. A tall d’exemple, la BBC i Twitter van arribar a un acord l’any 2013 per tal que la cadena generés continguts exclusius per aquesta plataforma. A part de retransmetre esdeveniments en rigorós directe, Periscope és una eina activa, tant per l’emissor com pel receptor. Qualsevol usuari pot deixar un comentari que el periodista llegeix al moment i pot respondre de forma immediata. Una nova manera de fer periodisme, propera i amb molts camps a treballar.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s